Változás művészete

Bemutatkozás:

Bálint Viktória Dorina vagyok. 2014 óta foglalkozom coachinggal, és nem kevesebbet állítok magamról, minthogy a megoldhatatlan problémák megoldásában nyújtok radikálisan hatékony segítséget. 

Bálint Viki CoachAz elmúlt években rendre olyan cégek, cégvezetők kérték a segítségemet, ahol több éve megrekedt döntési helyzet, vagy megfagyott konfliktushelyzet, illetve működésképtelenné vált kommunikáció vetette vissza a cég fejlődését, nehezítette a mindennapi működést. Hatékonyan dolgoztam kiégéssel küzdő, motivációját vesztett vezetővel, tulajdonossal, illetve segítettem át team-eket, munkahelyi csoportokat rázós konfliktushelyzeteken. 

 

Láthatóvá teszem a láthatatlant, hallhatóvá a kimondhatatlant, és megoldhatóvá a megoldhatatlant.

Nemegyszer kaptam úgy felkérést, hogy „Viki! Nem várunk mást, minthogy hozd a varázspálcádat, és valahogy oldd meg ezt a helyzetet!” Általában az ilyen felkérések lettek a legsikeresebbek. Hogy miért? Mert ezen a ponton az érintetteknek már „eléggé fájt” a probléma ahhoz, hogy valóban akarják a változást, és ilyenkor már elég sok feszültség halmozódik fel ahhoz, amit hatékonyan meg lehet dolgozni, és a fejlődés, a változás szolgálatába lehet állítani. Én pedig pontosan ezzel a feszültséggel tudok bánni, hatékonyan és eredményesen dolgozni. 

Alapkő
Ha egy fontos és súlyos témáról nem beszélünk, akkor más témákról sem fogunk tudni beszélni.  - Azaz megfagy a kommunikáció.

 

 

Hitvallásom:

- Coaching folyamatban a feladatom, hogy változást érjek el.
- Igazi mély változás pedig csak érzelmi megélésen, érzelmi változáson keresztül érhető el.
- A változás, a fejlődés krízisekkel jár.
- A krízis, a fejlődési folyamat része, nem tudjuk megúszni.
- A feszültség megélése, a konfliktusok felvállalása és nyílttá tétele a fejlődés ára, avagy előfeltétele.

A közös munka:

A fentiekből azt hiszem, már érzékelhető, hogy a velem folytatott közös munka nem lesz könnyű. Elsősorban nem technikákat, vagy viselkedéseket tanítok, és még csak nem is kognitív, avagy a racionális síkon dolgozom az ügyféllel. Sokkal inkább az érzelmekkel, az értékrenddel, a hitrendszerrel dolgozunk eredményesen. Egy rendkívül intenzív célirányos önismereti munkán keresztül történik a változás és lesz eredményes a folyamat.

Tanulmányaim, szakmai tapasztalatok:

És hogy mik azok a tanulmányok, tapasztalatok, amik hozzáférést engednek nekem ezekhez a megfoghatatlan területekhez? 

NLP és Csoportdinamika

Munkám során a két legerősebb „lábam”, amivel végigkísérem ügyfeleimet a változáson, az NLP és a Csoportdinamika. 2014 óta dolgozom coachként, és az első perctől kezdve jó szemem, és érzékem van hozzá, hogy azonosítsam, mi okozza az elakadást, mik azok a jellemzők amik generálják a problémát. Folyamatosan kerestem azokat a módszereket, amik leginkább alkalmasak arra, hogy valós, mélyről jövő változást érjenek el, azaz éljenek meg az ügyfeleim.

NLP, azaz Neuro Lingvisztikai Programozás – NLP Intézet

 Így találtam rá az NLP-re, ahol NLP Master Practicioner fokozatot szereztem. Itt sajátítottam el azokat a módszereket, szemléletmódot, működési mechanizmust, amik a hatékony változás alapkövei. Hogyan tudunk a kommunikációból az idegrendszer működésére következtetni? Hogyan tudunk a szóhasználat, mondatszerkezet változtatása által az idegrendszer működésén változtatni? Izgalmasan hangzik, igaz? Hogyan tükröződik mindennapi életünkben az értékrendünk, és bizonyos elakadásaink milyen feloldhatatlan gondolati minta alapján rendeződnek? Ez már a hitrendszerünk világa… (a módszerről részletesebben egy külön cikkben)

Csoportdinamika

És módszerem másik alapköve, ami egyben a szívem csücske, a csoportdinamika, és a csoportdinamikai tréningek, amit az Indynamics Consulting képzésein keresztül sajátítottam el, és folyamatosan sajátítom el. Itt tanultam meg igazán a visszajelzések erejét, tanultam meg egészen pontos visszajelzéseket adni, és tanultam meg viselni a negatív visszajelzés feszültségét, hasznát és fontosságát. Itt tanultam meg jól(!!!) konfrontálódni és tapasztaltam meg a hatékony konfrontáció elképesztő fejlesztő erejét. Itt tanultam meg „nem félni” a konfliktustól!

Itt láttam bele a csoportok működésébe, szerveződésébe, csoportdinamikai folyamatokra. Itt lett érzékeny a szemem, és az eszköztáram arra, hogy hogyan lehet felhasználni a csoportdinamikai folyamatokat az egyén fejlesztésére. Bátran merem állítani, hogy az egyik leghatékonyabb módszer, amivel valaha találkoztam.