Megoldhatatlan problémák


 

Megoldhatatlan problémák

Az elmúlt évek során többízben fordult elő, hogy azért kerestek meg engem egy problémával, mert az megoldhatatlannak tűnt. Ilyenkor hangzott el az a mondat, hogy „Viki, nem várunk mást, mint hogy hozd a varázspálcádat, és csinálj valamit!”

Ezért ezt a területet, ami olyan mély ellentmondásokkal tűzdelt, hogy lehetetlennek tűnik megoldani, elkezdtem jobban kutatni. Milyen jellemző tipikus vonásai vannak a megoldhatatlan problémáknak?

·         Sok bennük az érzelem, amit nem merünk felvállalni, és próbáljuk elfojtani. Érzelmek kiküszöbölése után kizárólag tárgyi szinten és fejből próbáljuk megoldani a helyzetet.

·         Kialakul az a paradox helyzet, hogy minél inkább kizárólag fejből, racionálisan próbáljuk kezelni a helyzetet, annál jobban nem értjük, hogy miért nem változik semmi, vagy éppen egyre rosszabb lesz?

·         A referencia pontok, értékmérők annyira különböznek, hogy egyszerűen nem értik, nem látják, nem hallják egymást a partnerek, azaz szó szerint képtelenek közös nevezőre jutni.

·         Probléma hátterében meghúzódnak tabutémák, amiről tilos beszélni, ezáltal el sem jutunk a valódi probléma gyökeréig. Ilyen tabutéma nagyon gyakran a sexualitás.

·         Bújtatott féltékenység, irigység, rivalizálás áll egy probléma hátterében, amit rendkívül nehezen vállalnak fel az érintettek.

·         Csoporton belüli láthatatlan mozgató-erők okoznak érthetetlenséget. Normák, értékek, egyéb csoportdinamikai jelenségek. Ilyenkor gyakran nem ott kezeljük a problémát, ahol kialakult, hanem ahol jelentkezett. Tipikus jelenség erre a bűnbakképzés.

Munkáim során olyan módszertanokkal dolgozom, amivel segítek ügyfeleimnek meglátni, meghallani, kimondani ezeket a láthatatlan, hallhatatlan, kimondhatatlan témaköröket, ezáltal radikális változásokat tudnak elérni viszonylag rövid idő alatt.