MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86

Megoldhatatlan problémák


 

Megoldhatatlan problémák

Az elmúlt évek során többízben fordult elő, hogy azért kerestek meg engem egy problémával, mert az megoldhatatlannak tűnt. Ilyenkor hangzott el az a mondat, hogy „Viki, nem várunk mást, mint hogy hozd a varázspálcádat, és csinálj valamit!”

Ezért ezt a területet, ami olyan mély ellentmondásokkal tűzdelt, hogy lehetetlennek tűnik megoldani, elkezdtem jobban kutatni. Milyen jellemző tipikus vonásai vannak a megoldhatatlan problémáknak?

·         Sok bennük az érzelem, amit nem merünk felvállalni, és próbáljuk elfojtani. Érzelmek kiküszöbölése után kizárólag tárgyi szinten és fejből próbáljuk megoldani a helyzetet.

·         Kialakul az a paradox helyzet, hogy minél inkább kizárólag fejből, racionálisan próbáljuk kezelni a helyzetet, annál jobban nem értjük, hogy miért nem változik semmi, vagy éppen egyre rosszabb lesz?

·         A referencia pontok, értékmérők annyira különböznek, hogy egyszerűen nem értik, nem látják, nem hallják egymást a partnerek, azaz szó szerint képtelenek közös nevezőre jutni.

·         Probléma hátterében meghúzódnak tabutémák, amiről tilos beszélni, ezáltal el sem jutunk a valódi probléma gyökeréig. Ilyen tabutéma nagyon gyakran a sexualitás.

·         Bújtatott féltékenység, irigység, rivalizálás áll egy probléma hátterében, amit rendkívül nehezen vállalnak fel az érintettek.

·         Csoporton belüli láthatatlan mozgató-erők okoznak érthetetlenséget. Normák, értékek, egyéb csoportdinamikai jelenségek. Ilyenkor gyakran nem ott kezeljük a problémát, ahol kialakult, hanem ahol jelentkezett. Tipikus jelenség erre a bűnbakképzés.

Munkáim során olyan módszertanokkal dolgozom, amivel segítek ügyfeleimnek meglátni, meghallani, kimondani ezeket a láthatatlan, hallhatatlan, kimondhatatlan témaköröket, ezáltal radikális változásokat tudnak elérni viszonylag rövid idő alatt.