MASTER38 MASTER38 MASTER38 MASTER38 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 BOSSWIN168 COCOL88 COCOL88 COCOL88 COCOL88 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MABAR69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 MAHJONG69 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86 RONIN86

6. Nem fáradt, hanem magányos!


Publikálva: 2020.07.22 00:00

Nem fáradt, hanem magányos, és nem kimerült, hanem boldogtalan!!!!

 

Nézem a 13 éves fiamat, ahogy reggel kedvetlenül felkel, eszik pár falatot, mert nem kívánja az ételt. Ha noszogatom akkor az orrát húzva megcsinál ezt-azt, aztán leül az X-box elé, mert az végre eltereli a figyelmét, játszik a haverokkal… Ha tehetné egész nap ki sem mozdulna, vagy végig-aludná a napot.

A szívem szakad meg, mert tudom, hogy mi történik vele, miért szorong, miért fáj a hasa! Én tudom, Ő sajnos nem, ezért napi szinten megküzdök vele, hogy vigye ki a kutyát, majd lezavarom edzésre, és láss csodát mi történik? Utána mindig sokkal jobban lesz! Mosolyog, nevet, viccelődünk este az asztalnál, és hatalmasakat eszik! Végre!!!! Levittem őket a strandra, oda sem akart menni, aztán alig bírtam hazahozni. Egész végig ugrált, haverozott idegen srácokkal, udvarolt lányoknak, és végre igazán boldog volt! Érte a nap, friss levegő, mozgott, és gyerekek között volt! Beszélgetett, bunyóztak, röhögtek, lökdösődtek, érintkeztek, végre-végre-végre!!!

A bezártság az elszigeteltség, a magány lemeríti őket. Ne tévesszen meg a látszat! Nem kimerültek a home-school miatti túlterhelés miatt. A nagy túrót! A bezártság társak nélkül, a monitorokat figyelni valós fizikai érintések nélkül, kiszívja a testet és a lelket. Szó szerint gyengíti az immunrendszert, ellenálló képességük jelentősen csökken. Ha mi szülők nem teszünk sürgősen valamit, akkor rövidesen súlyos depresszióval nézhetünk szembe. Beindult egy negatív spirál, beindult az ördögi kör. Röviden, minél többet „pihen” otthon, annál fáradtabb lesz, és minél fáradtabbnak tűnik, annál kevésbé merjük őt terhelni, közösségbe küldeni, sportolni járni.

Vedd komolyan, a bezártságnak, magánynak súlyos ára lehet:

·         Gyengíti az immunrendszert

·         Megterheli a szívet

·         Ellustuláshoz, elbutuláshoz vezethet

·         Tartós depresszióhoz vezethet

Persze tudom nehéz, kamasz gyerek önálló akarat, dacos, neked is van ezer dolgod, de akkor is az Ő érdekében küzdj meg vele!

Az első és legfontosabb, hogy menjen társaságba gyerekekkel, „kütyü nélkül”!

És járjanak sportolni!!!!

Mozgás közben rengeteg feszültségtől megszabadulnak, erősödnek, nő a vitalitásuk, tisztul a vérük. Segíti a koncentrációt, így nem csak a testük, de az agyuk is jelentősen fejlődik. A mozgás, a kihívások teljesítése, az edzőnek való megfelelés növeli az önbizalmukat, az önbecsülésüket, visszaadja a hitüket. A társakkal való együttlét pedig önmagában is gyógyító hatású. Az érintések, érintkezések, kommunikációk által megnövekszik a vér dopamin szintje, amit boldogsághormonként is ismerhetünk. Energikusabbak, vidámabbak, lendületesebbek lesznek.

Épp testben épp lélek, azt hiszem ez most különösen igaz, vigyázzunk rájuk!

 

Bálint Viktória Dorina,

Csoport és Team coach,

NLP Master Practicioner


« Vissza